24 March 2010

TEMUBUAL DENGAN PENGARAH


Q: Kenapa pilih BULI sebagai tema filem?
A: 2 SEBAB UTAMA, YANG PERTAMANYA PERSOALAN YANG TIMBUL DARI POSTER KEMENTERIAN PELAJARAN MELAYSIA IAITU POSTER HENTIKAN BULI. SEJAK MELIHAT POSTER TERSEBUT, ADA DUA SOALAN YANG BERMAIN DI FIKIRAN IAITU APA YANG BERLAKU SELEPAS AKSI TIGA PELAJAR MENGEPUNG MANGSA? DAN APAKAH PENYEBAB MANGSA TU DIBULI? 2 PERSOALAN TU CUBA SAYA JAWAB MELALUI PENGHASILAN FILEM INI.
SEBAB YANG KEDUA IALAH ISU. SELEPAS MENONTON PESERTA FFPNS TAHUN LEPAS, KEBANYAKANNYA MEMAPARKAN CEREKA DENGAN PENGGUNAAN IMAGINASI DAN EFFECT YANG BANYAK. ISU SEMASA YANG BERLAKU DALAM SENARIO PENDIDIKAN NEGARA SANGAT SEDIKIT DIKETENGAHKAN DAN INI MENDORONG SAYA UNTUK MEMBUAT SEBUAH CERITA YANG BIASA KITA DENGAR DAN PENDEKATAN SIMPLE DALAM PENGHASILAN FILEM PENDEK.

Q: Ada buat rujukan atau kajian sebelum BULI terhasil?
A: RUJUKAN DIBUAT DIBAHAGIKAN KEPADA 2 IAITU RUJUKAN LAPORAN BERITA BERKAITAN BULI, WIKIPEDIA BULI BESERTA IMEJ BULI DAN JUGA RUJUKAN PADA FILEM PENDEK YANG SEDIA ADA TERUTAMANYA DARIPADA HIMPUNAN FILEM PENDEK TERBITAN PETE TEO IAITU 15MALAYSIA.
SELEPAS RUJUKAN DAN KAJIAN DILAKUKAN, SAYA BERSAMA DENGAN PANEL SKRIP sulfatspace MENGOLAH JALAN CERITA DAN SKRIP UNTUK BULI. TETAPI BUKAN SEMUA YANG KAMI RENCANAKAN DIIKUT KERANA ADA SESETNGAH BABAK YANG DILAKONKAN SECARA SPONTAN TANPA MENGIKUT STORYBOARD YANG DIRANCANG. KESPONTANAN INILAH YANG MENJADIKAN JALAN CERITA BULI UNIK DENGAN ADANYA 4 BABAK IMBASAN SEMULA DIGARAP DENGAN MASA SEKARANG.

Q: Bagaimana dengan pemilihan pelakon?
A: PELAKON SERAMAI 5 ORANG ITU DIPILIH TANPA SEBARANG AUDITION KERANA MEREKA PERNAH SAYA LIHAT MENJAYAKAN DRAMA SEMPENA HARI KEMERDEKAAN DI PERINGKAT SEKOLAH SEBELUM INI. SAYA HANYA PANGGIL KELIMA-LIMANYA DAN MENCERITAKAN PROJEK FILEM INI DAN KELIMA-LIMANYA TERUS SETUJU UNTUK TURUT SERTA.

Q: Dimanakah lokasi penggambaran BULI dilakukan?
A: DI RUMAH, SMK MEROTAI BESAR, HOSPITAL TAWAU DAN KOMPLEKS SUKAN TAWAU.

Q: Berapa lama masa yang diambil untuk menyiapkan BULI secara keseluruhannya?
A: SATU MINGGU UNTUK BUAT RUJUKAN DAN JALAN CERITA, SATU HARI SUNTUK UNTUK PENGGAMBARAN DAN SATU MINGGU UNTUK KERJA-KERJA EDIT VIDEO.

Q: Menarik! hanya satu hari diperlukan untuk penggambaran, boleh terangkan sikit?
A: PENGGAMBARAN DILAKUKAN SEMASA CUTI SEKOLAH SEMINGGU MAC LEPAS, SEHARI SEBELUM PENGGAMBARAN SAYA DAN PELAKON SUDAH BERKUMPUL DAN MEMBUAT SESI BRAINSTORM BERKENAAN APA YANG PERLU DILAKUKAN HARI ESOK IAITU HARI PENGGAMBARAN. KALAU BUKAN KERANA BEBERAPA MASALAH TEKNIKAL, SEPATUTNYA MASA PENGGAMBARAN HANYALAH SETENGAH HARI SAHAJA.

Q: Masalah? Apa masalah yang dihadapi?
A: PENGGAMBARAN SEBENARNYA TERPAKSA DILAKUKAN DUA KALI KERANA SELESAI SAHAJA SESI PENGGAMBARAN PERTAMA, SEMUA VIDEO YANG DIRAKAM YANG TERSIMPAN DALAM MEMORY STICK DIGITAL KAMERA KAMI HILANG DEK KERANA VIRUS YANG MENJANGKITI. MUJUR SEMANGAT PELAKON-PELAKON SANGAT TINGGI DAN SAYA MENGAMBIL KEPUTUSAN UNTUK SHOOT JUGA PADA HARI YANG SAMA BAGI MENGHABISKAN SESI PENGGAMBARAN. ALHAMDULILLAH, PROSES PENGGAMABRAN KALI KEDUA LEBIH LANCAR KERANA PELAKON SUDAH HAFAL DAN TAHU APA YANG PERLU MEREKA LAKUKAN DALAM SATU SATU BABAK YANG DIRAKAMKAN.

Q: Apa harapan anda dengan penghasilan filem ini?
A: SAYA BERHARAP AGAR FILEM INI DAPAT DITERIMA OLEH SEMUA. JADIKAN JALAN CERITA DALAM FILEM INI SEBAGAI PERINGATAN DAN PENGAJARAN TERUTAMA KEPADA PELAJAR, AHLI KELUARGA DAN MASYARAKAT SEKELILING AGAR DAPAT MEMBERI KASIH SAYANG, PRIHATIN TERHADAP MASALAH YANG DIHADAPI OLEH ANAK MUDA. PELAJAR JUGA SEHARUSNYA JANGAN TERPENGARUH DENGAN RAKAN YANG MEMBAWA KEPADA KANCAH JENAYAH DAN KETEPIKAN SIKAP EGO SEBAGAI PELAJAR SENIOR DI SEKOLAH BAGI MENGHINDARI BULI.

No comments:

Post a Comment